Maseczka z jajka to klasyka gatunku, stosowana przez kobiety od stuleci. Zaś receptury na kosmetyki z wykorzystaniem jajka przekazywano z pokolenia na pokolenie. Niezwykle łatwe do przyrządzenia i wspaniale działająca na cerę.
Jajko to nie tylko zdrowy składnik diety, ale także doskonały kosmetyk, zawierający drogocenne składniki odżywcze. Jeśli zapomniałaś kupić gotową maseczkę, wystarczy minimum składników, by ofiarować cerze to, czego potrzebuje. Jajka zawierają aminokwasy oraz Witaminy A, D oraz E.
Aminokwasy wnikają w głąb naskórka i dogłębnie odżywiają skórę. Przygotowując maseczkę można wykorzystać całe jajko, żółtko (łagodzi stany zapalne, zmiany trądzikowe) lub białko (napina i rozjaśnia cerę). Poniżej podpowiadamy, jak przygotować maseczki do trzech typów cery.
Maseczka do skóry normalnej
Wymieszaj jajko z łyżką świeżej śmietany. Kwas mlekowy, zawarty w śmietanie, zmiękcza i oczyszcza skórę, usuwając zanieczyszczenia. Pozostaw na twarzy i szyi na 15 do 20 minut. Twoja skóra będzie gładka i miękka.
Maseczka do skóry tłustej
Białko jajka należy zmieszać z łyżką płatków owsianych, a następnie nałożyć na twarz i szyję. Po około 15 minutach spłukać.
Maseczka do skóry suchej
Surowe jajko połącz z łyżką płynnego miodu. Pozostał na około 20 minut, a następnie spłucz ciepłą wodą. Unikaj miodu z marketu. Najlepszy jest prosto z pasieki, ze sprawdzonego źródła. Miód działa przeciwzapalnie. Jest skuteczny w łagodzeniu podrażnień i problemów skórnych.
Regularne stosowanie maseczek, w których głównym składnikiem jest jajko, spowoduje, że Twoja skóra odzyska witalność, młodzieńczy blask, a także odpowiedni poziom nawilżenia.